Så kan du maximera sparandet

Att ha sparade pengar som ligger på ett bankkonto har stor betydelse ur många olika aspekter. Det är en ekonomisk trygghet att ha en större summa pengar undanlagda. Om diskmaskinen går sönder eller du blir arbetslös behöver du inte ha panik över pengar. För att kunna spara behöver du göra utrymme för det i din ekonomi. Det finns massor med bra knep för att kunna spara mer pengar. När du jämför elpriser kan du hitta det bästa elavtalet och spara en hel del pengar varje månad, pengar som du kan lägga på sparande. Jämför elpriser med jämna mellanrum för att säkerställa att du alltid har det absolut bästa och förmånligaste avtalet. Se till att pengar som du sparar går direkt in på ett bankkonto.

Spartips för vardagen

Förutom att jämföra elpriser kan du även försöka dra ner på elförbrukningen i hemmet. Det kan göra stor skillnad på sikt att släcka lampor i rum du inte är i, sänka inomhustemperaturen, duscha kortare tid, täta fönster och stänga av elektronik. Något annat som går att jämföra är försäkringar, det kan du också spara många tusenlappar på. Att planera din mat genom veckohandling och handla på extrapris är också något du kan göra för att dra ner på dina kostnader och därmed ha utrymme att spara. Planera även måltiderna och undvik att kasta mat. Klassiska saker som att ta matlåda till jobbet, låta bilen stå mer och införa köpstopp är också åtgärder som kan göra att du får mer pengar över till sparande. När du ska köpa något är det en bra idé att alltid kolla andrahandsmarknaden innan du köper nytt. Du kan få saker väldigt billigt i jämförelse med nypriset.

Minska utgifterna och öka sparandet

För att få koll på dina pengar är en budget a och o. Då kan du se vad du faktiskt lägger dina pengar på. Det är då också lättare att se vad du kan dra in på. Det är enklare att minska på utgifterna än att öka inkomsterna för att kunna lägga pengar på ett sparande. När du ska spara pengar är det en bra idé att göra det regelbundet varje månad och helst direkt när lönen kommer in på kontot. Det bästa är att ha en automatisk överföring till ett helt annat konto, då slipper du tänka på sparandet.

Spara till olika saker

Att spara till en buffert ska du göra i första hand. När du har en summa omkring 2-3 månadslöner kan du börja målspara till andra saker. Att spara i olika högar som ska gå till olika saker har sina fördelar. Om du sparar till semestern och till bilreparationer kommer det inte att bli ekonomiskt jobbigt den dagen bilen ska in på verkstaden eller semesterresan ska betalas. Att investera pengar på börsen är också bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *